Kategorier

Varumärken

Extrapriser

Leverantörer

 • 35
 • b2bmontres
 • BB
 • BD
 • BIGBUY
märkessmycken

Skötselråd för dina smycken, väskor, kepsar och övriga accessoarer

Viktigt för skötsel av smycken

Alla våra smycken och andra produkter håller mycket hög kvalité. Trots detta är det väldigt viktigt att du sköter dom på rätt sätt.

 • Ta alltid av dig dina smycken när du kommer att vara i kontakt med vatten.
 • Sov aldrig med dina smycken på.
 • Ta av ringen när du bär handskar.
 • Du bör inte heller ha dem på dig när du idrottar eller vid andra aktiviteter där du svettas.
 • Undvik även hög värme och direkt solsken.
 • Smycken och blir missfärgade av både billig parfym och dyrare parfymer, hårspray och hudkrämer. Vänta med att ta på dig dina smycken till dessa torkat.
 • Stenar och pärlor på våra smycken och bör vårdas lite extra. Vi rekommenderar dig därför att ALLTID lägga ett lager genomskinligt nagellack över kristallerna på dina smycken. I och med att kristallerna är limmade kan de, om du t.ex. råkar stöta in i något, lossna. Lägger du någon gång i månaden på genomskinlig nagellack över dessa, skyddar det på ett bra sätt.
 • Förvara inte dina smycken i en fuktig miljö, typ badrum etc.
 • Man bör alltid förvara sina smycken väl. De bör vara åtskilda från varandra vid förvaring i och med att de vid längre närkontakt med smycken av andra metaller kan bli missfärgade.

Alla smycken oberoende av material måste skötas med omsorg. Sköter du dina smycken väl så förblir de vackra smycken!

Rengöring av smycken i rostfritt stål (Stainless steel)

Rostfritt stål oxiderar inte och behöver normalt inte putsas. Det här är ett rejält material som inte blir förstörd i första taget. Skulle smycket ändå bli smutsigt så kan du rengöra det med lite såpa och vatten. Kraftigt nersmutsade stålsmycken rekommenderar vi Oveck Power Shine, som är det bästa putsmedlet för smycken i stål.

Rengöring av pläterade smycken (Guld, Silver och Rhodium)

Missfärgad metall

Hanteringen och skötsel är oftast orsaken till varför metallen blir missfärgad. Dock ett stort problem är för ett fåtal människor är att de utsöndrar ämnen i huden som gör att metall missfärgas. Det kan i extremfall röra sig om några timmar innan ett smycke är missfärgat och fult. Det är tyvärr inget att göra något åt att det blir så. De allra flesta har tack och lov inte det problemet.
Varsam rengöring är a och o med alla smycken. Extra noggrann att poängtera det är när det gäller ett pläterat smycke som ska rengöras. Ett ordentligt gnuggande sliter självklart på den pläterade ytan och du riskerat att förkorta livslängden om det putsas för mycket. Bäst är att ta ljummet vatten och hälla i lite flytande tvål. Ta sen smycket och doppa det upprepade gånger i det vattnet. Är smycket mycket smutsigt kan det ligga i blöt en liten stund och sen doppa det ett antal gånger i vattnet. Avsluta med att skölja av mycket i ljummet vatten. Torka av med en mjuk trasa och lägg det sedan på en torr handduk att lufttorka. Om det sitter stenar eller pärlor i smycket får man vara med försiktig!

Är ditt pläterade smycke extremt ingrott kan vi rekommendera smyckesrengöring. Undvik dock att lägga denna på stenar och pärlor. Lägg på en kort stund genom att stryka ut putsningspastan med en mjuk torr trasa. Torka sedan bort med en ny ren torr trasa. Polera sedan med putsduken.

Rengöring av äkta silversmycken

Det är ett välkänt faktum att silver gärna missfärgas och det gör det för att svavel finns närvarande. Silver och svavel hör inte ihop, men det är inte alltid så lätt att hålla dem åtskilda. Svavel förekommer i många sammanhang; i luften, på huden, i maträtter, på målade ytor, i tyger, plaster, cigarettrök, fossila bränslen, gummisnoddar osv. I dagligt tal säger man att silvret oxiderar. Silver mår bäst av att användas. När du inte använder ditt smycke bör det förvaras i en lufttät plastpåse. Skulle ditt smycke bli missfärgat och få en svart yta, finns många olika sätt att göra det fint igen. Bäst och enklast att rengöra silver är Sambol Rengöringsvätska för silver. Lägg ner smycket i rengöringsvätskan i ca 1 minut. Ta upp det skölj med ljumet vatten och torka av, sedan blänker silvret som nytt. Inget gnuggande eller puts!

 • Putsduk och silverputs medel ger den mest långsiktiga effekten och den högblanka silvervita ytan
 • Tandborste med tandkräm eller ketchup (tänk på ev. slipmedel i tandkrämen) bra när putsmedlet är slut (observera att tandkräm kan repa smycket om man skulle putsa smycket med det)
 • Aluminiummetoden - ta en ugnsfast glasform lägg en bit aluminiumfolie i botten, häll på kokande vatten och lägg sedan i smycket. Vattnet skall täcka hela smycket. Häll sedan lite bakpulver i vattnet, det börjar bubbla, skölja av och torka
 • Vi kan även rekommendera smyckesrengöring. Undvik dock att lägga denna på stenar och pärlor. Lägg på en kort stund genom att stryka ut putspastan med en mjuk torr trasa. Torka sedan bort med en ny ren torr trasa. Putsa sedan med putsduken.

Rengöring av äkta guldsmycken

När man använder guldsmycken så får dom, precis som alla smycken ett lager av svett, kroppsfett, luftföroreningar, smink och allt vad dom nu kommer i närheten av. Det lagret och den omkringliggande luften (främst svavlet i luften) reagerar med smycket som då blir svartfärgad på utsidan. Själva guldet (Au) i metallen reagerar normalt inte med andra ämnen, det är främst de övriga ämnena i legeringen (en blandning av flera metaller) som reagerar med dessa. Om man har ett smycke med 24 karat så skulle det normalt inte bli svartfärgad men då skulle smycket däremot ha svårt att hålla formen då det skulle vara mjukt. Ett smycke med 18K (750 tusendelar) blir inte så lätt svartfärgad men det kan bli det beroende på vilka andra metaller som ingår i legeringen. Klorin, som finns i pooler oxiderar också guldsmycket. Det tar normalt mycket längre tid för ett guldsmycke att bli färgat än det tar för ett silversmycke. Enklas och bäst för vård och glans på guldsmycken är Sambol Rengöringsvätska för guld.

 • Guld går det utmärkt att diska med något diskmedel. Använd en mjuk tandborste och några droppar milt diskmedel i varmt vatten. Sedan sköljs smycken och torkas med en mjuk luddfri trasa. Om det sitter stenar eller pärlor i smycket får man vara med försiktig!
 • Skulle smycket vara riktigt ingrott med smuts så kan man ta ett rengöringsmedel som innehåller lite ammoniak och skura smycket med. Sedan sköljs smycken och torkas med en mjuk luddfri trasa.
 • Vad vi tycker är bäst och starkt kan rekommendera är smyckesrengöring. Undvik dock att lägga denna på stenar och pärlor. Lägg på en kort stund genom att stryka ut putspastan med en mjuk torr trasa. Torka sedan bort med en ny ren torr trasa. Putsa sedan med putsduken.

Skötselråd för klockor

När du köpt klockor på nätet hos oss får du här bra tips hur du sköter och underhåller din timepiece. Din klocka innehåller finmekaniska delar som är sammansatta med största möjliga precision. Oavsett om du köper billiga klockor eller dyrare modeller, för att den ska fungera under en längre tid samt att du ska få ut bästa möjlig glädje av din klocka bör följande punkter följas:

 • Undvik att utsätta din klocka för extrema förhållanden som direkt solljus, extrem värme eller extrem kyla. Extrem värme eller kyla kan orsaka gångavvikelser samt förkortning av batteriets livslängd.
 • Undvik att utsätta klockor för fukt om den inte är gjord för det. Använd aldrig tryckknapparna eller kronan när klockan är fuktig. Skulle du få vatten eller kondens i klockan bör klockan undersökas omedelbart av en auktoriserad urmakare även om kondensen ser ut att försvinna. Annars kan komponenterna i klockan bli skadade.
 • Undvik stötar och slag mot klockan. Din klocka är konstruerad för att klara normalt användande. Man bör inte sova med klockan.
 • Undvik att använda parfym, tvål eller andra kemikalier som kan skada din klocka. Det kan orsaka missfärgningar, förändringar eller annan skada på boett, länk/band eller övriga delar. Undvik att använda armband på samma arm som klockan då detta repar samt sliter på doublén. Svarta klockor är inte lika känsliga som pläterade klockor.
 • Undvik magnetfält eller statisk elektricitet som kan skada klockans mekanism. Normalt sett så påverkas inte klockan av t.ex. hushållsapparater som tv, stereo etc.
 • Håll klockan ren. Rengör den med en mjuk trasa och vatten (bara om den tål vatten). Skölj av klockan efter att den varit i salt- eller klorvatten. Länken bör rengöras med jämna mellanrum för att behålla sitt utseende och minska slitage. Rengör med en mjuk borste och milt tvålvatten. Efter all rengöring ska klockan torkas torr med en torr mjuk trasa.
 • Lämna in din klocka varje eller vartannat år för översyn för att undvika problem. Särskilt om du använder din klocka i vatten bör packningarna ses över samt trycktestas.
 • Livslängden på ett batteri beror på vilket verk som klockan har. Om batteriet tar slut så ska det bytas omedelbart av en fackman så att det tomma batteriet ej skadar uret eller miljön. Batteribyte skall ske regelbundet med en intervall mellan 1 – 1 ½ år hos en fackhandlare som även mäter strömförbrukningen och kontrollerar packningarna och byter dessa vi behov.
 • Läderarmband är en förslitningsdel och är en naturprodukt som är väldigt känslig för fukt, svett, kemikalier och nötning. Armbandet har bara en begränsad livslängd och skall (även av hygieniska skäl) bytas mellan 6-12 månader beroende hur man använder bandet. Vid byte skall även bandstiften kontrolleras eller bytas.

Vattenskyddsklassificering för klockor

Klassificeringarna utgår görs i laboratoriemiljö med statiskt tryck i kontrollerad miljö. När klockan används normalt utsätts den för dynamiskt tryck, d.v.s man rör på klockan – och det blir betydligt mycket högre tryck.

Vattenskyddsklassificering Lämplighet Anmärkning
Vattentät 3 ATM eller 30 m Lämplig för daglig användning. Stänk / regntålig. EJ lämplig för duscha, bada, bad, snorkling, vattenarbete och fiske. Ej lämplig för dykning
Vattentät 5 ATM eller 50 m Lämplig för bad, forsränning, icke-snorkling vatten relaterat arbete, och fiske. Ej lämplig för dykning
Vattentät 10 ATM eller 100 m Lämplig för fritids surfing, bad, snorkling, segling och vattensporter. Ej lämplig för dykning
Vattentät 20 ATM eller 200 m Lämplig för professionell marin verksamhet, seriösa ytvattensporter och snorkling. Lämplig för dykning små djup

Tillverkarnas vattenskyddsklassificering är tolkningar och är inte del av någon ISO standarddefinition.

Källa vattenskyddsklassificering: Wikipedia

Klockor levereras med fabrik monterat batteriet. Tyvärr kan vi inte säga hur länge det fungerar. Skulle ditt batteri ta slut tidigare än 3 månader från köpet skickar vi kostnadsfritt ett nytt batteri. Är du osäker på hur du byter får du gärna konsultera vår kundtjänst eller titta in hos din lokala urmakare, så hjälper de dig med bytet. Behöver du korta ner och bandet på din metallbandsklocka kan du titta på denna länk Tips och Trix

Skötselråd för kepsar

Viktiga saker att komma ihåg...

När du köper kepsar online är det viktigt du tar del av all denna information. Om din keps blir våt kommer det att ta den form som det torkar på! Om du inte ger formen av ditt huvud kommer den att krympa till sin egen mindre form. Om du vill att det ska passa ditt huvud, torka den på huvudet.

Tvätta aldrig en keps!

Tvätta aldrig en keps! varken i tvättmaskin eller handtvätt. New Era och Leader kepsar är gjord av ull och du kommer att förstöra dess form. För att rengöra svettbandet i kepsen, ta en blöt disktrasa och lite tvättmedel. Tvätta och gnugga försiktigt svettband med den våt trasa. När du har fått rent svettbandet från fläckar och smuts, sköljer du en trasa med rent vatten och torkar av svettbandet. Se till att inget tvättmedel finns kvar. Låt torka och din keps är redo att gå igen. Vissa fläckar kan finnas kvar, men kepsen är i huvudsak ren. OBS! Stoppa aldrig din keps i torktumlaren och torka den där!

Hår och damm

Saker som katthår, damm och eller ludd, ta du bara lite maskeringstejp (bred)och linda några av den runt fingrarna så den klibbiga sidan utåt. Tejpen kommer att plocka upp allt ludd och annat.

Aningen för stor keps?

Ta en sprayflaska med ljummet vatten och spraya svettbandet med. Låt torka i solen på toppen av t.ex. en tom kaffeburk. Du kan också torka den med en bra portabel hårtork. Du kan krympa kepsen 1/2 till och 1 storlek på detta vis.

Aningen för liten keps eller den har krympt?

Det som händer är det svettband gör sitt jobb och samlar all fukt när du bär den. Du tar sedan av dig kepsen och den torkar. Utan ett huvud för att hålla sin form och storlek kommer den att krympa då den torkar. Till att börja ta tag i din och keps från baksidan, placera den över knät och ge ett bra hårt ryck. Du kommer att höra några och knäppande ljud. Det är OK. Sluta dra efter att du hör ett par av dessa ljud. Om du drar för hårt och för länge, kan du rippa en söm. Den här tekniken kan du även använda om den keps du köpt är aningen för liten. Vad du egentligen gör är att bryta storlek, som är en styv plast rem som sytts in i kepsen och för att hålla formen och storleken.

Skötselråd för handväskor i mocka och äkta läder

Lädret i damväskor består av en utsida och en insida (köttsida), beroende på hur dessa två behandlas kan man skapa flera olika kvaliteter av skinn och läder. Grundkvaliteten är narvläder; utsidan är den blanka, släta sidan som fås genom kalkningsprocessen i garveriet. Köttsidan på narvläder lämnas obearbetad. Vidare finns kvaliteterna nubuck och mocka. För att skapa nubuck slipar man den blanka narvytan och får på så sätt en sammetsliknande yta. Mocka är nästan samma sak fast där slipar man istället köttsidan till en mjuk och lite luddig yta och vänder den utåt. Det finns en hel uppsjö av olika benämningar på läder och skinn beroende på dess tjocklek, kvalité och efterbehandling. De behandlas och underhålls på lite olika sätt, men det är inte så krångligt som man kanske kan tro.

Rengöring, impregnering och återfuktning

Alla väskor och läderarmband behöver rengöras med jämna mellanrum. Torka bort smuts och fläckar från läder med en fuktig trasa. På och mocka rekommenderar vi att använda en mjuk gummiborste (speciella mockaborstar finns och att köpa) och försiktigt gnugga bort fläcken. Impregnera alltid väskan efter behandlingen med ett tunt skikt med impregneringsspray. Fettfläckar på material med ”lugg” kan tas bort genom att man skrapar ett lager vanlig skolkrita över området som får suga åt sig fettet under en tid för att sedan borstas bort. Impregnera den så fastnar inte smutsen lika lätt. Då och då, beroende på hur frekvent läderväskan används, behöver lädret återfuktas och även omimpregneras. Återfuktningen är viktig då läder som torkat ut kan drabbas av s.k. torröta – ett tillstånd då lädret är så fettfattigt att fibrerna börjar brytas av. När det gått så långt finns det tyvärr inget att göra, men det är väldigt enkelt att slippa hamna där i första läget. Impregneringen används för att vatten och smuts inte ska fastna i materialet – på en bra impregnerade handväskaor pärlar vattnet av istället för att sugas upp. Var noggrann i ditt val av underhållsprodukter. Så här gör du med läderväskan. Stryk på en färglös lädervårdsprodukt, låt sjunka in och putsa sedan till du får ytan fräsch och lystern tillbaka. Låt sedan väskan dra åt sig någon dag utan att du använder den och spraya sedan på ett tunt skikt med impregneringsspray.

Skötselråd för handväskor och andra accessoarer i konstläder

För handväskor som är och tillverkad i konstläder. De senaste åren har utvecklingen kommit långt och det kan vara svårt att med blotta ögat se om det är plast eller läder. Viktigt är att man inte bär för mycket i väskan eftersom konstläder inte kan töjas som läder. Om du får fläckar på väskan, använd ett mjukt diskmedel och ljummet vatten och svamp, och ta försiktigt bort ev. fläckar. Vårda din väska, ställ den inte på hårt underlag och undvik vassa och tunga saker i väskan.

Skötselråd för Pimp Cups

Pimp cups måste handdiskas och får aldrig köras i diskmaskinen. Torka snabbt av och med en torr trasa när du handdiskat den. Lägg gärna genomskinlig nagellack över strass stenarnaoch så skyddar det på ett bra sätt mot vatten när du handdiskar. Då och Pimp cups är tillverkad av glas måste du passa du inte stöter i något eller tappar den.

Leverans och hantering

Vår lagerpersonal kontrollerar alltid och alla produkter noggrant innan de skickas till dig. När du köper smycken online, eller andra produkter, garanterar vi det som skickas är helt felfria. Vi och kan dock och inte ansvara för produkter som förstörs p.g.a. fraktskada eller om skötselråden inte följs eller oaktsamhet. Läs alltid hur smycken, klockor och andra produkter du köpt ska skötas.

Har du frågor eller funderingar kring detta kontakta vår kundtjänst.


2017 mest populära skönhetsprodukter

Varumärken till priser långt under vanliga butikspris Se mera

Mest populära skönhetsprodukter 2017

När du tröttnat på överprisade märkeskläder...

här är vad du vill ha

Se mera

Populäraste kategorierna